Зміна роботодавця

Нині громадянин України, котрий уже має карту побиту,  мусить лише повідомити воєводу, який видав карту,  паперовим листом, висланим поштою про зміну роботодавця. Це ВСЕ! Повідомити треба впродовж 15 днів, як написано у заяві, яку ви підписали при отриманні карти.

Якщо карти ще немає – до справи треба долучити (теж поштою можна) наступні документи від НОВОГО роботодавця:

Załącznik 1

Informację starosty ЯКЩО ВОНА ПОТРІБНА У ЦЬОМУ РЕГІОНІ НА ЦЮ РОБОТУ

МОЖНА ТАКОЖ, БАЖАНО, але НЕОБОВЯЗКОВО

Умову з новим роботодавцем

Підтвердження зголошення початку роботи від нового роботодавця

ZUS RCA z podtwierdzeniem wysylki щомісяця до отримання позитивного рішення

ДАЛІ  – старий текст на цю тему. Багато чого з нього ГРОМАДЯН УКРАЇНИ НЕ СТОСУЄТЬСЯ після ухвалення закону від 12 03 Ставте запитання у коментарях після прочитання.

———————-

Якщо ви студент стаціонару, випускник польського навчального закладу (будь-якого, що має державну реєстрацію), власник карти поляка чи карти сталого побиту або карти резидента –  дозвіл на роботу вам не потрібен, відповідно і процедура набагато простіша.  Пишете воєводі листа інформацію про зміну роботодавця, висилаєте, собі залишаєте копію і номер поштового відправлення. Про всяк випадок. У 99 відсотках випадків не знадобиться, але все одно треба враховувати той один відсоток.  Лист виглядає стандартно

Зліва згори – Ваше імя прізвище, номер карти побиту, адреса, телефон, можна мейл

Трохи нижче у правому кутку  – Do Wojewody далі назва воєводства. Наприклад,  do wojewody Mazowieckiego (якщо це Варшава і воєводство навколо)

Далі ZAWIADOMIENIE

Далі сам зміст

Uprzejmie informuję  o tym iż od 01 07 2021 skończyłem pracę na rzecz firmy AAAA Sp z o o

Od 02 07 2021 będę pracował w firmie BBBB sp z o o

Dołączam  swiadectwo pracy oraz kopię umowy z nowym pracodawcą

Дата                                                              Підпис

Якщо немає умови чи свядецтва праці, то не проблема. Вкладаєте цей лист у конверт і відправляєте до відділу справ іноземців. Туди ж куди відправляли документи, коли подавалися на карту. На сайті кожного воєводства є ця адреса. Якщо ви забули. Ще її можна знайти на децизії до карти чи на везванях з воєводства.

Залишили собі копію. Все. На цьому спілкування з відділом справ іноземців у справі зміни роботодавця для вищеперелічених категорій завершилося. До речі, карт поляка, що перебувають на візах, власники карт резидента і карт сталого побиту, можливо, можуть згаданих речей і не робити, хоча закон винятків не робить.

Якщо ж ви за законом мусите отримати дозвіл на роботу – процедура складніша, але нічого страшного у ній немає.  БАЖАНОГ, перш ніж звільнятися від нинішнього роботодавця, отримати дозвіл на роботу від майбутнього. Бо працювати нелегально в очікуванні на дозвіл на роботу – це  все ж таки надзвичайна ситуація і я б радив цього уникати. Тобто,  доведеться подумати наперед і трошки почекати. Наприклад, сьогодні вирішили, що з вас цієї роботи досить, то йдете шукаєте іншу і як уже знайшли того, хто вас хоче взяти на роботу, просите його зареєструвати вам дозвіл на роботу. Це або освядченє (якщо півроку перед тим ви на освядченю не працювали), або воєводське. Освядченє може бути зареєстроване від 7 до 14 днів. Воєводське – від одного місяця до півроку. Мусите це враховувати. Чудес не буває, швидше не буде, бо вньосків стає тільки більше.  Також, крім дозволу на роботу просите роботодавця щоб він підписав вам Załącznik 1, котрий буде потрібен для подачі вньоску на карту побиту, або ж якщо вньосек уже поданий – для донесення документів від нового роботодавця. Причому, якщо дозвіл на роботу треба чекати, до Załącznik 1 ви можете заповнити самостійно і попросити роботодавця підписати. І чекати тут не треба. Якщо у вас уже подано вньосек на побит часовий – відправляєте оригінал цього документа до матеріалів справи повідомляючи, що змінюєте роботодавця. Якщо ж ви ще не подавалися, а лише готуєтесь – можете подаватися як тільки цей документ підписаний. Дуже часто люди думають, що податися можна тільки якщо дозвіл на роботу уже зареєстрований. Це не так. На побит часовий ви можете подаватися і не маючи дозволу на роботу. А лише маючи згаданий уже Załącznik 1 Звичайно, коли буде дозвіл на роботу і вас зголосять до зусу, підпишуть з вами умову – то треба буде донести і всі інші документи:  ZUS RCA z podtwierdzeniem wysylki, umowę z pracodawcą, zezwolenie na pracę lub oświadczenie. Існує ще один міф про те, що для отримання карти побиту пасує тільки умова о праце. Це не відповідає дійсності. Так, звичайно, умова о дзєло і умова злеценя можуть спричинити наприклад у мазовєцькому воєводстві, що перша карта у людини буде всьго на рік, але  стверджувати, що якась умова з роботодавцем пасує, а якась ні – не можна

Наступний варіант розвитку подій: ви звільнилися несподівано і нового роботодавця не знайшли, а терміни тиснуть і вам треба щось подати воєводі про свою майбутню роботу а у вас нічого немає, що подати. Це не проблема. Треба попросити воєводу призупинити розгляд справи до моменту, коли у вас будуть документи від нового роботодавця. Знову ж таки пишете про це листа за схемою, показаною вище. Лише замість завядомєня це буде Prośba o zawieszeniu postępowania

Uprzejmie proszę o zawieszeniu postępowania

Uzasadnienie: Straciłem pracę, jestem w trakcie poszukiwania nowej. Uprzejmie proszę nie podejmować decyzji do momentu uzupelniena dokumentów od nowego przewidywanego pracodawcy.

Приблизно щось таке. Можете ще вказати приблизні терміни, коли у вас будуть документи. До речі, якщо вашу справу розглядає воєвода шльонський чи дольношльонський або західнопоморський чи поморський – не поспішайте. Адже у цих воєводствах відділи справ іноземців такі повільні, що людина може чекати рішення два а то і більше років. Отож ви маєте час у тих воєводствах. Особливо упороті інспектори у мазовєцькому воєводстві. Тому тут треба все робити оперативно.

Якщо ви уже маєте карту від старого роботодавця – вам треба разом з цим завядомєнєм подати новий вньосек на побит часовий. Можете поштою відправити сам вньосек заповнений і чекати запрошення на відбитки. Тільки коли прийде повідомлення про здачу відбитків – буде обовязок принести все інше. Оплату додаток номер один фото, показати паспорт. Але подавши новий вньосек і повідомивши про звільнення з попередньої роботи, ви забезпечуєте собі чинність вашої карти або ж до кінця її чинності вказаній на карті, або до часу поки вам видадуть нову карту.

Якщо ви звільнилися і пропустили 15 днів на повідомлення  – не біда. Точніше, не велика біда. Повідомте хоча б коли небудь. Якщо хтось заявляє, що оскільки ви звільнилися і не повідомили воєводу впродовж 15 днів то тепер ваша карта нечинна або перебування нелегальне – не вірте такій людині. Часами бухгалтери таке витворяють, не знаючи законодавства. Воєвода карту видав – він її тільки може анулювати. не старий ваш роботодавець. Поки вам не прийшло повідомлення, що ваша карта анульована  – вона у вас дійсна. Саме тому дуже важливо щоразу при зміні адреси проживання, повідомляти воєводу, який видав карту, про вашу нову адресу.

Якщо вам уже відмовили у карті побиту і ви написали апеляцію, то у разі зміни роботодавця – та сама процедура. Просто документи висилаєте до своєї справи не до воєводи, який вам відмовив, а до Шефа UDSC на Тарборову 33 у Варшаві, де ваша справа розглядається у апеляції. Апеляції з усієї Польщі розглядаються на Таборовій 33 у Варшаві. Там є номер телефона інфолінії  22 601 75 75  де можна дізнатися номер справи, вказавши своє імя і прізвище та дату народження. Подаючи документи туди через пошту, пишете супровідного листа за уже описаною вище схемою, згори зліва над усім зазначаючи номер справи.

У разі як в процесі виникатимуть питання – ставте на мейл, телефон +48 730150901  вайбер вотсап телеграм теж на цьому телефоні  та через месенджер фейсбука Ivakhniuk Oleksandr. Так отримаєте відповідь найшвидше

Щодня о 12 годині за варшавським часом слухайте прямий ефір з можливістю ставити питання 

Facebook Comments
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Супутні публікації